Frågor vid köp av en luftvärmepump
Klicka på den fråga ni vill veta mer om.
Vad är en luft-luftvärmepump?
En luft-luftvärmepump förvärvar energi ur luften och omvandlar den till antingen värme eller kyla för användning inomhus. Luftvärmepumpen består av en utedel och en innedel som sitter ihop med kopparrör. Kopparrören transporterar ett köldmedium, som är lösningen till energiomvandligen. Läs mer om detta under frågan "Hur fungerar en luftvärmepump?".
Ingår installation?
Vi erbjuder två olika installationer, dels en komplett ny-installation och dels en utbytes-installation för er som vill byta värmepump. Därför visas ett enskilt pris för varje värmepump, alltså inte inklusive installation. Det totala priset ser ni när ni valt vilken installation ni vill ha samt eventuella tillbehör.
Ingår nedmontering och bortforsling i installationen?
När ni köper en utbytes-installation av oss ingår alltid nedmontering av den gamla värmepumpen, förutsatt att den nya värmepumpen skall placeras på samma ställe. Annars är kostnaden för nedmontering 1 500 kr efter ROT-avdrag. Eftersom det är väldigt dyrt för företag att slänga värmepumpar ingår bortforsling inte i installationen. De flesta kommuner erbjuder gratis inlämning på återvinningsstation för privatpersoner. Om ni vill att vi sköter bortforslingen kostar det 2 000 kr inkl. moms.
Vad är fördelarna med en luftvärmepump?
1. Hög energibesparing
2. Låg investeringskostnad
3. Enkelt underhåll och användning
4. Renare inomhusluft
5. Låg miljöpåverkan
6. Snabb installation
Vad är COP och SCOP?
COP är den siffra som mäter effektiviteten hos en värmepump. COP visar hur mycket energi som utvinns per förbrukad enhet el. Om en värmepump har COP 4 så ger den 4 gånger så mycket energi än vad den förbrukar. COP mäts vid +7°C utomhus och +20°C inomhus. Desto kallare desto mer energi krävs för att utvinna den värme som behövs. SCOP däremot är en sammanställning av COP-värden vid olika temperaturer. SCOP mäts mellan -15°C och +15°C utomhus och ger därmed en mer rättvis bild av värmepumpens effekt året om.
Vilken värmepump ska jag välja?
Det är en svår fråga och beror mycket på omständigheterna. Påverkade faktorer är yta, klimat, och övriga värmesystem. Man kan titta på COP/SCOP-värde och värmeeffekt om man vill hitta den mest effektiva pumpen. Det är bra att köpa en värmepump med kapacitet att värma en lite större yta än vad som egentligen behövs. Detta kallas överdimensionera sin värmepump, och finns att läsa mer om under frågan "Varför bör en värmepump överdimensioneras?". Ytterligare faktorer att ta hänsyn till är ljudnivå och smarta funktioner. Om värmepumpen ska placeras i ett fritidshus kan fjärrstyrning vara en avgörande funktion, så ni kan styra värmepumpen via telefonen.Om ni har tänkt er en speciell placering så kan det vara bra att granska måtten och mäta hemma innan man bestämmer modell. Självklarrt hjälper vi er med allt detta om så önskas. Ring oss på 010-330 00 20 eller maila kundtjanst@luftia.se.
Varför bör en värmepump överdimensioneras?
En av dem viktigaste sakerna vid val av värmepump är att man bör överdimensionera den.
Syftet med detta är att värmepumpen ska kunna på lägre varvtal och lugnare, och därmed öka energibesparingen. Vid en yta på 100 kvm gör sig en värmepump som värmer upp till 150/160 kvm bäst.
Med en överdimensionerad värmepump får ni:
- Ökad besparing
- Lägre ljudnivå
- Längre livslängd
- Mer miljövänlig
- Jämnare arbete och inomhustemperatur
Garanti och reklamationsrätt
Luftias garantivillkor erbjuder 1 års materialgaranti på alla produkter om inget annat anges. Garantitiden gäller från det datum Luftia levererade produkten. Enligt Konsumentköplagen gäller 3 års reklamationsrätt (endast för kunder i Sverige).
Vid köp av värmepump med installation gäller följande;
- Panasonic fullgaranti 5 år
- Mitsubishi fullgaranti 5 år
- Fujitsu fullgaranti 5 år
- Bosch fullgaranti 5 år
- Toshiba fullgaranti 5 år
*De flesta leverantörer skickar inte ut ett fysiskt garantipapper på grund av miljöpåverkan. Det är er faktura som fungerar som garantibevis.
Vad innebär en ”Norden-anpassad” eller ”Norden-tillverkad” värmepump?
Från början var dem flesta värmepumpar som producerades till för AC i varmare länder. Det fungerar dock inte i Norden. Därför har "Norden-anpassade" eller "Norden-tillverkade" värmepumpar utvecklats till oss här i Norden. Till exempel behövs korrekta avfrostningscykler för att värmepumpen skall fungera optimalt. Vi på Luftia säljer endast Norden-anpassade och Norden-tillverkade värmepumpar.
Vad är underhållsvärme?
Underhållsvärme innebär att värmepumpen kan hålla en lägre temperatur när ni inte vistas i huset. En underhållsvärme helt enkelt, som håller frostfritt men inte förbrukar så mycket energi. Beroende på modell kan en värmepump med funktionen underhållsvärme hålla mellan 5-13°C. Utan funktionen underhållsvärme kan man ställa in en temperatur mellan 16-30°C. Underhållsvärme är mycket användbart i fritidshus eller garage och förråd där man endast vill hålla frostfritt.
Hur stor energibesparing ger en värmepump?
Det är mycket som påverkar när det kommer till energibesparing och varje tillfälle är unikt. Det beror dels på vilken värmepump man väljer och dels på hur energisituationen i huset ser ut. Yta, planlösning, isolering, befintliga värmesystem och klimat bland annat. Generellt brukar man säga att energibesparingen kan uppgå till 50%. Stundande elpriser och energivärde är också omständigheter att ha i åtanke. Vid val en väl överdimensionerad värmepump kan man spara upp till 65% av sin energiförbrukning.
Hur fungerar ROT-avdrag?
ROT-avdrag är en skattereduktion som Skatteverket erbjuder för byggtjänster i hemmet. Vid installation av värmepump kan man använda sig av ROT-avdraget. Dock måste fastigheten vara äldre än fem år och vara taxerad som bostad. Dessutom måste man som privatperson vara berättigad till ROT-avdrag, och det förutsätter följande;
- Du är 18 år eller äldre
- Du är bosatt i Sverige eller betalar skatt i Sverige för minst 90% av din totala inkomst
- Du får inte mer än 50 000 kronor i ROT-avdrag per år
Hur fungerar en luftvärmepump?
I en värmepump finns det ett flytande köldmedium, oftast R410A eller R32. Kompressorn i utomhusdelen ökar med hjälp av luften utomhus tryket i köldmediumet och ökar då också temperaturen på köldmediet som blir till ånga och leds in till inomhusdelen. Där kondenseras köldmediumet och frigör värme ut i huset som sprids med hjälp fläkten i inomhusdelen. Därefter leds det kondenserade köldmediumet ut till utomhusdelen igen där processen upprepas.
Kan värmepumpen kyla på sommaren?
Alla våra värmepumpar kan användas som AC under varmare perioder.
Fungerar min värmepump vid minusgrader?
Alla våra värmepumpar är "Norden-anpassade” eller "Norden-tillverkade", vilket innebär att de är anpassade att fungera optimalt även vid minusgrader. Det är dock viktigt att ha i åtanke att desto lägre utomhustemperatur desto mindre energi finns för värmepumpen att hämta ur luften. Därför kan man behöva en annan värmekälla som stöttar värmepumpen när temperaturen sjunker.
Hur mycket kommer värmepumpen låta?
Man skiljer på ljudnivån hos utomhusdelen och inomhusdelen. Utomhusdelen låter mer än inomhusdelen. Ljudnivån varierar beroende på hur hårt värmepumpen behöver arbeta. Vanligtvis ligger en utomhusdel på runt 46 dB (A). Inomhusdelen har flera olika fläkthastigheter och vid högre hastigheter så låter den mera. En inomhusdel ligger vanligtvis på 17-40 dB (A) beroende på fläkthastighet. Om utomhusdelen sitter på väggen kan det ibland komma lite vibrationer som fortplantar sig och skapar ljud inomhus. Det går att lösa genom att montera utomhusdelen på ett markstativ eller sätta större fjäderdämpare på väggstativet.
Renar en värmepump inomhusluften?
Alla värmepumpar som säljs på Luftia har filter som rensar från damm och andra större partiklar. Vissa modeller har i tillägg extra reningsprocesser som tar hand om bakterier, lukter, allergener och andra små partiklar.